怎麼樣的不雅?

2007/05/14

筆者於中文大學讀本科生課程時,曾經修過不同學系(如政政、日研、哲學系)的電影課程,有機會觀賞中西日經典電影,其內容不乏亂倫(如《菊豆》)、人獸交(如《猶山節考》)等題材,或許都是超出社會可接受的道德底線。課後導師與同學討論電影之內容,有同學會認同電影所表現的價值,也有同學會反對。經過反覆的討論後,也許同學不會改變原來的想法,但正正是透過不斷的或有系統或無序的討論,方可更透徹地了解其他人的思路。透過討論,也能更清楚地明白不同價值觀之由來。

這是筆者一向以中文大學為傲的地方,學校有一個廣闊的胸襟,同學們亦有興趣和熱誠去討論不同的價值道德問題。這正正是符合學校「擴闊同學視野,及培養綜合思考能力……內省外顧,成為出色的領袖人才,貢獻社會」的目標。中大學生報,亦以此為宗旨,務求把不同的聲音帶給同學。

五月十日傍晚,中大教務會學生紀律委員會向中大學生報發警告信,指學生報內容不雅及粗鄙,但完全沒有指出哪一期的刊物和哪一篇文章載有校方不認同的內容,並完全忽略了提出證據,卻直接跳至結論,指責刊物內容不雅。

思想言論自由是文明社會的基石,當然筆者絕對同意言論自由亦有限度,而其限度在於該言論嚴重影響了他人的自由。如果校方覺得有些言論超出了社會可接受的道德底線,而絕不容許於大學校園裏討論,校方應該明確指出,並且詳述原因。否則,日後其他同學們於出版刊物時,在被禁止發放的威脅下,必然引起寒蟬效應,同學會因為怕被學校動輒處分,連討論不同價值觀、道德禁忌的機會也喪失。同理,如果一個議題因為嚴重干犯他人的自由而不能出版,該議題也不能夠於課堂上被討論。若校方現在指責中大學生報的出版內容「超越社會可接受的道德底線」,也應該同時深入調查不同學科的課堂討論內容,方能作出判斷。

紀律委員會的教授們的人生經驗遠比二十出頭的大學生豐富,社會閱歷也較多。儘管見識過他們數天來的保持緘默,筆者仍然願意相信,他們認為學生報載有不雅內容,並且要求禁止出版及派發,必有其因。因此,筆者希望校方可以正正式式地告訴同學們,並曉以大義,究竟,被批鬥的,是怎麼樣的不雅。

(同載於五月十四日香港經濟日報)

廣告

7 回應 to “怎麼樣的不雅?”

  1. 提摩費 Says:

    justin 寫blog 寫上報 , 勁子

  2. 李學斌 Says:

    你咪算好彩囉﹐睇的都是經典片﹐仲要係 under 課程﹐有指導有同學肯討論。我次次都只能親自找 source 獨自評價﹐仲要俾堆垃圾作品重重罩著﹐睇十個先有半個係似番 d 樣。評完之後﹐沒有任何學術上的肯定﹐頂多只有見識收獲﹐或曰精神污染。

  3. Justin Says:

    Tim: 嘿。投稿同寫blog,都係差唔多。寫完,寄封email俾報紙編輯,咁就搞掂。你都可以試試。

    Ben: 我呢類人又懶又鐘意懶勁,通常都由得人地揀片俾我睇,由得書局揀best seller俾我睇,咁,自不然睇親都係經典。但,去睇電影節時,就發覺大鑊,幾百套電影完全唔知點揀,如你所述的,都唔知乜係垃圾乜係寶物。上堂時間寶貴,老師們當然會揀好多黎播。

  4. gordon Says:

    依家連聖經都擺上台,真係痴晒線…

  5. Justin Says:

    我都覺。就睇下淫審處點收科。

  6. winson Says:

    終於考完試交埋功課,
    可以入黎吹兩嘴…

    我諗你篇文上半部犯左個錯誤,
    有D 偷換概念既感覺…

    上堂討論有導師,有同學,
    大家係互動既,有人諗埋一邊時,
    唔叫批評都叫指出咁話返你聽

    報紙唔同喎,佢係單向既,
    受眾諗埋一邊的話,
    SOURCE 根本無佢乎

    聖經戈單又過份D…
    但岩岩有人話禁佢既機會好微 (廢話…)

    但點解唔投訴某生果日報同某星球日報先呢,
    岩岩先係火車上見一名伯父睇住夜遊版,
    火車都停左幾個站,佢都唔捨得放低

    P.S. 原來你已經去左地球另一邊,
    都無同你講句順風順水,
    唯有留返你返黎再講啦~

  7. Justin Says:

    我將上堂同出版拉埋黎講。主要係認為思想/出版/言論都係與生俱來既自由。

    我覺得唔關受眾既反應事,因為,受眾要自己諗埋一邊既話,冇人有佢符。加上,一個正常既人唔應該淨係睇中大學生報,學生報講既野好多時只係代表一(小)部份人諗法,而那些諗法,好多時係主流傳媒從來唔會講既。就如同在課堂上,唔同既人有唔同既價值觀,我地從來唔會淨係聽曬一個人講既野咁。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: