龔耀輝

2008/03/31

今日幾個博客都有提過話今日余咁賢開左估佢即係方卓如。

好記得佢曾經提過自己係讀華仁既,曾生係佢師兄。佢冇講邊間。但見佢咁串,一直以為佢係讀港華既。

咦原來佢係讀九華。覺得好光榮,又是沾別人的光。

廣告

11 回應 to “龔耀輝”

  1. 縮舍路人 Says:

    龔耀輝未跳槽前係GT 同KP 做會計,真係無諗過佢文筆可以好到虛構一個做investment banker 的方卓如出黎!

    唔怪得「中金內望」同「國金外望」個名咁鬼死似! 仲諗唔明點解龔生咁厚面皮抄人地個名,而家一清二楚明白哂。

  2. Justin Says:

    係囉。睇佢既文,仲會以為佢係响外國名牌大學讀完書既番書仔,佢真係好勁。

  3. 馬沙 Says:

    會否是余錦賢攪錯,方卓如個style同文筆跟龔耀輝都好唔同

  4. Kris Says:

    今期壹仔搵佢做埋訪問,無走雞啦。

    方 卓 如 , 香 港 金 融 圈 「 奇 拿 」 , 沒 人 知 悉 真 正 身 份 , 靠 辛 辣 文 字 寸 盡 上 市 公 司 , 深得 民 心 。 一 句 「 同 林 太 , 我 講 感 情 ; 同 李 生 , 我 講 錢 。 」 毅 然 離 開 易 手 的 《 信 報 》。
    龔 耀 輝 , 會 計 師 , 現 轉 行 做 市 值 只 有 三 億 元 的 上 市 公 司 行 政 總 裁 。 他 的 公司 , 常 在 十 大 升 幅 或 跌 幅 榜 內 出 現 , 要 發 「 股 價 不 明 升 ( 跌 ) 幅 原 因 」 的 通 告 來 解畫 。
    私 人 閒 時 在 《 信 報 》 寫 沒 稿 費 的 專 欄 增 加 知 名 度 。
    表 面 上 , 方 卓 如 及 龔 耀 輝 南 轅 北 轍 , 但 原 來 卻 出 自 同 一 軀 體 。
    「 算 唔 算 精 神 分 裂 ? 」 記 者 大 膽 假 設 , 小 心 求 證 。
    他 想 也 不 想 : 「 中 等 程 度 啦 。 」

  5. Justin Says:

    馬沙:方卓如去到蘋果之後,佢既筆峰都同以前唔同左。我都以為方卓如同孔少林一樣都係集體創作,去到蘋果之後裏面換左人。

    Kris: 謝!

  6. 馬沙 Says:

    唉…今次真係估佢唔倒….

  7. Justin Says:

    尤其係佢放响個blog度張相,搞到我以為佢係响外國讀書,所以有滑雪既相。

    香港媚外得咁嚴重,又有邊個會估到一個土炮既香港大學生敢咁串咀扮做ibanker!

  8. 縮舍路人 Says:

    側田: 我認同你所講。如果那張相不是他本人,那他竟然想到用別人的相放在自己blog 扮自己,我諗,他真的有點精神分裂。

  9. 路人 Says:

    Sorry.. He really a 金融人, not 虛構.

  10. Justin Says:

    佢當然唔係虛構啦。佢係2312個CEO。

  11. 路人甲 Says:

    Yeah CEO…of a HK$40m marketcap company.
    From its financial report,
    the annual package is less than a junior auditor.
    Share price dropped over 90% over the year…


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: