驚喜不再

2008/06/10

是日晚上,開著房間的兩部電腦。一邊是法國對羅馬尼亞的悶戰,另一邊是Steve Jobs的WWDC keynote presentation。

以前人地成日說steve jobs既keynotes超好睇。因為每次都有新product,鑊鑊新鮮鑊鑊金。由ipod變到mini變到nano另外仲有shuffle,由powerPC轉到Intel,每次之前都好少人知。就好似上年出iphone咁,佢既保密功夫做得超好,於是公怖之後全球哄動,講足整整一個星期。

捱過了個多小時的沉悶報告,終於等到講iphone。那是3G版iphone,同附有gps功能。

唔知係唔係因為佢要deal with全球唔同國家太既既電訊商,所以太難保密,定係因為覺得無需要保密。今次幾乎零驚喜,個幾月前人們已經不斷的談論3G版的iPhone。縱使沒有官方確認,但市場基本上已認定新版有3G功能。其實這個完全合理,iPhone有上佳的瀏覽器safari,wifi不是隨處有,有乜可能只能用2G慢到痴根的gprs?當然,$199既售價,也十分吸引。

又或者咁講,當驚喜成為左定律後,驚喜就唔再係驚喜。上年睇完iphone,興𡚒之餘,都不禁問,嘩,下次Steve jobs要出乜野,先至可以有同樣既興𡚒?

所以抱住睇show既心情,難免有少少失望。

廣告

一個回應 to “驚喜不再”

  1. 權權 Says:

    I think, people watch Apple’s keynote because they always have some form of surprise.


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: