流行曲

2008/10/23

社會上一直有套粵語流行曲大不如前的講法,聽眾投訴流行曲粗製濫造甚至抄襲外國歌曲,而沒有興緻去花錢買唱片;唱片公司指責盜版問題嚴重影嚮唱片收入,以致無法投放太多資源去製作歌曲。形成了雞先定蛋先沒完沒了的問題。

有關粵語流行曲的論述多從七十年代的許冠傑說起,然後是風靡整個東南亞的八九十年代,九十年代中葉以後內地和台灣發展蓬勃,香港的流行曲便相對失色,就連填詞人黃偉文也說過九六年是粵語流行曲黃金時代的終結。可是,如我這樣成長於九十年代,沒見親身經歷過那個所謂的黃金時代的人,卻不一定覺得當下的流行曲不濟。反而會問,是不是當下擁話語權的,總勉懷著只可追憶到想追追不到的過去,才會指責現時的大不如前?陳奕迅出道十多年,這正正我我的黃金時代。是陳奕迅楊千嬅的歌把悲喜照明掏盡我心聲,是林夕黃偉文的一字一句為我的時代做證。

單從唱片銷量看,無疑九十年代初確是遠較現時好。收入少,導致無法花太多人力物力去製作音樂,自然不容易維持同樣的製作質素。就算是香港樂壇數一數二的陳奕迅,在他幾隻大碟的訪問裏,談及他理想的音樂製作時,每每見他欲言又止,語氣總帶點點無奈,時常因為商業策略和預算開支的考慮而要被迫妥協:像年尾頒獎禮前要出碟派歌上台、完成廣東歌最好只改歌詞變作國語歌。

但問題是唱片銷量根本已經沒法準確的決定歌曲的好壞。唱片本身只不過是承載歌曲的工具,在這個數碼時代,還有幾多人會拿起唱片放進唱機裏?買了唱片,還要把歌曲轉為mp3灌進ipod裏,麻煩得很。下載一首歌只花十幾秒,我時常做的,是先在網上找「試聽版」,遇上喜歡的才到街上補買唱片。買唱片,是為了表達對歌者的點點支持。

網上賣歌本來是增加售賣歌曲收入的上佳方法。蘋果的網上商店是成功例子,零八年上半年已售出超過十億首歌。然而,在國際唱片業協會(香港分會)的網頁上介紹的幾個香港網上音樂商店,在技術上諸多限制,處處設限,有些只容許在香港的用戶,有些只能在使用微軟的覽器。可是,我在蘋果的音樂商店只能找到幾隻零星的粵語唱片,更使我相信香港的唱片公司並非技術上不能在網上賣歌,實在是不為也。

無論如何我們都需要流行曲,以最熟悉的語言去把心境道破。又或者,唱片公司就是看穿了這一點,無論它們表現得多麼的不濟,我們還是會繼續聽。如果這個陰謀論的想法屬實,我所愛的粵語流行曲,如人們所說,確是已過了它的黃金時代,而且會繼續消沉下去。

(刊於同日《香港經濟日報》)

廣告

9 回應 to “流行曲”

  1. Alex Says:

    Yup yup. They really should make it super easy for people to buy their songs online. Even sell it in MP3 format like Amazon. The fans who love you will pay that few dollars to support you instead of downloading from some unknown websites.

  2. Justin Says:

    Agree. Once I went to a talk by Richard Stallman, he made the same claim. The real fan who actually loves the musician will pay voluntarily, what the music industry need to do is to provide an easy enough mechanism to pay.

  3. 野孩子 Says:

    寫了一點補充及雜亂的感受。

    《339 100個問題》

    野孩子上

  4. winson Says:

    前半寫歌既質素, 後半拉左去網上賣歌既…? @@

    我係認同歌既質素大不如前既人之一, 但同你講既, 同埋制作人講既野無關, 因為我唔太識聽隻碟做得好唔好, 亦都唔理. 淨睇音樂, 淨睇男女合唱歌, 有幾多首唔係夾硬分呢句俾男, 呢句俾女. 我諗用心寫歌係唔需要好多成本掛(或者寫多幾日要食多幾餐).

    我無意中take 過兩個講香港流行音樂既course, 兩個講師分別係著名樂評人(?) 同埋前唱片公司高層, 佢地都認同香港既流行音樂應該放上網賣, 只係公司既更高層否決左呢個諗法.

  5. Justin Says:

    野孩子:謝謝連結!!想你也曾經歷過燒MD既日子!

    Winson:
    因為唱片公司指唔能夠維持質素既原因,係因為收入大不如前。但問題係佢地冇認真去對待開源既方法,佢地只係一味話網上下載問題嚴重,但明明有個好成功既蘋果賣歌既model,佢地又唔識參考。本來網上賣歌可以增加收入,但佢地自己又處處設限,到頭黎又話唔夠資源製作音樂。

    我自己唔肯定質素係好左定差左。我覺得以前既詞係美麗過而家,但係近年有好多流行曲既詞我都好鐘意。我覺得,鐘意一首歌,好大程度係取決於聽果隻歌既時候既心境。

  6. Johhny 仔 Says:

    呢期聽多左日文歌,可以肯定現時盜版問題唔係主因,人既問題其實關鍵會大得多。多年前都都曾經試一排係咁,但十年八年前既問題唔係大得咁緊要,而家就… 再,聽多左日文歌,再對比廣東歌,基本上會連扭開收音機聽電台節目既動機都冇埋,番唔到轉頭的。當然陳奕迅王宛之之類既一流歌手會係繼續支持的。

  7. gordon Says:

    曾經聽過一個點解覺得依家d流行曲唔好聽的講法

    係因為以前聽的時候都係後生,聽的時候多左份激情,例如好容易轉自己的初戀代入隻歌,所以無論幾多年後再聽都好,都係覺得咁正
    相反愈來愈成熟過後,失去了那份激情,無法代入最新的歌曲,只能繼續回味以前的歌

    情況又等於依家d靚仔覺得好ok一樣,原因只係因為佢地年青

  8. Justin Says:

    Johnny: 日文歌我都曾經嘗試過聽,但聽唔明日文,所以放棄左。比較唔到。

    Gordon: 同意。我時常用歌去relate某個時期既感覺,所以,成長時既歌總係最好聽既。

    野孩子:咦。乜咁岩既!

    不過,近年多番實力派出黎唱歌,希望有救啦!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: