深藍

2008/11/05

photo.jpg

photo.jpg

新英格蘭是美國教育程度較高的地區,長期深藍,是美國的台南。在這個票少而堅定的地域,拉票沒有甚麼重大效果。電視上的競選活動,少在這個地方進行,沒有特別強烈的選舉氣氛。

晚上在同學家裏看選舉結果,然後大伙兒到下城去。街上滿是在叫囂的學生,大喊當選者的名字,連聖誕和哈佬喂也沒見得這般哄動。

問西班牙同學在她的國家裏會否出現同樣的熱鬧,她說會,皇馬贏波時。

(後補:啡大所在的Providence,奧巴馬得83%票)

廣告

7 回應 to “深藍”

  1. 許港生 Says:

    未睇到最尾個句,都有d估到。 :D

    究竟是今次選舉攻勢強勁還是其他原因,忽然發現身邊"突然"多了很多人關心政治。一些平素香港有幾多司幾多局都唔知既朋友既FB Status都寫哂Change/ Vote for XXX /其他九萬幾樣相關字句。

  2. Pat Says:

    為何是台南呢?

  3. 陳小明 Says:

    我有小小唔清楚,(在下是孤陋寡閒的),有講錯唔好介意。
    台南是民進黨阿扁的超級大本營,應該是深綠的。
    obama 係民主黨,你應該是想講美國的台北,係深藍的基地。

  4. Justin Says:

    Hui: I think it is becoz of the power of the internet, obama fully utilizes it!

    Pat, Siu Ming:
    I choose the use deep green for TaiNan instead of deep blue of Taipei as the analogy, becoz i think TaiNan is more hardcore green than blue in Taipei.


  5. 西班牙同學在她的國家裏會否出現同樣的熱鬧,她說會,皇馬贏波時
    >>>巴塞贏呢 ?

  6. Justin Says:

    呢個同西班牙既政治環境有好關係。

    巴塞係响西班牙既北面一個叫Catalunya既地方,好有錢,但係同西班牙既其他地方關係唔係幾好。時常都想搞獨立。

    於是,大部份既西班牙人,都會係傾向支持皇馬多過巴塞。

    而我呢位同學係從西班牙既南面黎,所以捧皇馬多過巴塞。

  7. 垃圾仔 Says:

    但係台北教育程度高過南部多多聲喎

    我覺得美國條BIBLE BELT就真係似台灣既台南啦, 同埋我唔排除如果民主黨出左個好似布殊咁既總統, 佢地o係東岸都係會輸到甩褲


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: