搜尋器·續

2009/02/12

二。七。

先回kk

冇錯。google出現以前,係用NLP一向用開既technique去認字的。

我讀過佢地一九九八年既google search engine既architecture既文,約略有提過佢地點做crawling。同埋,Larry Page似乎有出過文關於crawling,不過我冇讀過。

再回circle

其實利用連結去做分析一向都有人做開。其中一個最重要既例子係,學術期刊既重要性,就係透過佢刊載既論文被其他期刊連結(refer)過既次數,作為衡量既準則。

三。

近日在網上看見一文,叫Google Monoculture

三。零。

撰文者為Jeff Atwood,他跟Joel Spolsky合作建立編程社區網站stackoverflow.com(淨睇個名都夠geeky)。Joel Spolsky是微軟前PM,他一系列關於軟件工程的書超好睇,高傲得黎又有料,以前約略提過。Jeff Atwood同佢做得野,都應該有番咁上下。

三。一。

該文指,今天我用說web search,其實大多是指google。同時有些英文字典都把google當作一個verb了。

他舉例說nytimes的網站,從google來的較從yahoo來的人流多六倍。他的網站stackoverflow.com更甚,是三百五十倍。問題是,為甚麼互聯網作為一個低門檻的商業模式(如Thomas Friedman所言,這是個leveled playing field),任何人都可以輕易參加,連小學生都可以建立網站,在矽谷裏startup多如恒河沙數,為甚麼多年來Google都沒有競爭對手?

入門網站的先行者如yahoo,財雄勢大的Microsoft,為甚麼不能夠打敗Google?

十年前Microsoft挾internet explorer以令諸侯,一方面做低了netscape,另一方面透過其壟斷作業系統的優勢以維持自己的覇權。微軟得以維持,是因為windows的用戶不容易轉到新的系統,更重要的,是在windows上運行的軟件不能輕易地轉移到其他作業系統上,(喜歡wine既朋友唔好打我,我覺得wine而家只係「尚可」,同「好」還有好一段距離)習慣使用windows的人,無論自己是多麼的不願意,都可能被迫留在視窗系統的懷抱裏。

問題是,從www.google.com轉到www.yahoo.com或者www.live.com的難度是零,google並沒有十年前微軟的優勢,為何會出現這個寡頭局面?

三。二。

其中一個解悉,是搜尋器可以從使用者的動作裏,了解使用者的preference。

响以前(而家好似已經唔係),求其search一個詞「凍啡走甜」,第一個結果好應該是敝扑,當right click這條連結,可以選擇"copy link",大家會得到"https://yipjustin.wordpress.com"。但實情,當大家按那個連結時,其實google會trap了這個動作,先redirect你去google度,等佢記得你剛作既動作,然後才再redirect你去你想去既地方。

向好處想,這是個收集資料的好方法。這樣,透過知道使用者既選擇,日後可加以篩選,得出更合人們心意的搜尋結果。

當一個搜尋器愈多人使用,就收集得到愈多使用者習慣的資料,從而強化自己的效能和搜尋的準備性。那就吸引更多人使用。

這亦可以解悉,點解年資最淺的live search既行為咁古怪。

三。三。

不過,問題係,如果有天,Google不再"Don’t be evil",咁又會點?

(唔好意思,太忙,其實呢一part先係最想寫,但又未寫完⋯⋯等下啦)

廣告

6 回應 to “搜尋器·續”

  1. Says:

    期待你的續篇...呢個topic寫得好睇,但又連我呢啲行外人都叫做睇得明...正...

  2. basement cat Says:

    My friend once told me that there’s still a great room for google to improve and he gave me an example: power set. Would you mind to tell us more about it?

  3. yuenyathei Says:

    whats so weird bout live search?

  4. Sherry Says:

    原來google是這樣運作!唔怪得我覺得google特別好用,好容易搵到我想搵的網頁。

  5. John Says:

    RE: 三。三
    Have you seen 1984? 🙂
    http://www.imdb.com/title/tt0087803/


  6. […] John on 搜尋器·續Sherry on 搜尋器·續yuenyathei on 搜尋器·續basement cat on 搜尋器·續米 on […]


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: